Home

03_Maps_DeliktasD E L İ K T A Ş

Deliktaş Köyü’nü, incelediğimiz diğer köylerden ayıran en önemli özellik, burada bir cami yerine cemevi bulunuyor olması. Çünkü burası bir Alevi köyü. Kökeni Çepni aşiretine dayanan Deliktaş Köyü’nde herkes birbiriyle akraba. Burada ne dışarıya kız veriliyor ne de aile içinden olmayan birinin burada yaşamasına müsade ediliyor. Esasen Kerbela olayından sonra Karadeniz’den Ege’ye göç eden bu yörük aşireti, uzun yıllar yazları Ege’de, kışları Balıkesir’de olmak üzere yayla göçebesi olarak yaşamış.

Deliktaş Köyü; ismini, kuzeyinde bulunan delik taştan almakta. Köy halkıyla yapılan sohbetlerde delik taşın, köyde bulunan Zindan Kayaları’yla beraber köye turistik bir imaj kattığından bahsediliyor. Fakat köy halkı geçimlerini küçükbaş hayvancılıktan ve zeytincilikten sağlıyor. Köyde gölet yapıldıktan sonra gelen sulu tarım sayesinde bamya üretimi de yapılıyor.

Diğer incelediğimiz köylerin aksine Deliktaş’ta bir meydan yok. Ama insanları bir araya getiren çok fazla kahvesi var. Kahvede köy halkı ile yapılan sohbetlerde, özellikle bu köyün çalışkan kadınlarını öve öve bitiremeyen mahallenin muhtarı, ellerinden her iş gelen bu köylü kadınlara minnetini şöyle dile getiriyor: “Vallahi bize onlar bakıyor.”

Köyden ayrılırken içtiğimiz çay ve sapsarı limonatalardan sonra elimizi cebimize attırmayan köy halkının aynı zamanda ne kadar misafirperver olduğunu anlıyoruz. Çünkü burası, geceleri bile kapılarını kilitlemeye gerek duymayacak kadar “aile” bir köy. 

Book-Photos-Small-Delik1

D E L İ K T A Ş

The most important feature that separates Deliktaş Village from the other villages that we have visited is, that there is a djemevi instead of a mosque in it. Because this village is an Alawite village. Everyone is related to each other in the village, which has its basis in Çepni Tribe. Because they never marry people from outside the village and don’t let outsiders to live in the village. This Yörük tribe, which mainly migrated to Aegean from the Black Sea Region after the Kerbela Incident, has sustained their lives as nomads, coming to Aegean in summer time and going to Balıkesir in wintertime.

Deliktaş village gets its name from the rock with a hole in north of the village. In our conversations with the villagers, they tell us about how the rock with the hole and Zindan Kayaları gives the village a touristic image. On the other hand, the villagers make their livings on breeding goats, sheep and olives. Along with those, since the farm pond was dug, irrigation facilities help the villagers to grow okra.

Unlike the other villages, this one does not have a square but a lot of coffee houses. During the conversationswith the villagers in the coffee house, they especially emphasized how hardworking are the women of the village and the muhtar expresses his gratitude to the women of the village with these words: “In truth they look after us”. After the tea and golden lemonades, which we drank as we were leaving the village, they didn’t let us pay, showing how hospitable they are. Because this village is so “family” that they don’t even lock their doors at nights.

Book-Photos-Small-Delik

Yorum bırakın